уторак, 17. април 2012.

Kalemegdan









Kalemegdan i Beogradska tvrđava su najstariji kulturno-istorijski spomenici koje ne smete propustiti ako posećujete Beograd.













Sama tvrđava je podeljena na donji i gornji grad a kalemegdanski park je na ušću reke Save u Dunav, gde se nalazi i Pobednik - spomenik po kojem je Beograd prepoznatljiv.

Najstariji delovi tvrđave potiču još od I v.n. ere kada je predstavljala rimsko vojno utvrđenje.

Na ulazu u Kalemegdanski park se nalazi Muzički paviljon i Fontana Borba, 


a malo dalje okružen cvetnom alejom i pravilno uređenim drvoredom i 








Spomenik Zahvalnosti Francuskoj.

Odatle se širi pogled ka Vojnom Muzeju, koji je osnovan 1787. god., nepossredno nakon što je Srbija dobila nezavisnost Njegovi eksponati se mogu videti kako na otvorenom (tenkovi), tako i u samoj zgradi muzeja.


Tu je i Karađorđeva kapija, a malo dalje i Prirodnjački muzej i Muzej Beogradske tvrđave, koje morate posetiti, a najbolje je to učiniti u Noći Muzeja (sredinom maja).
Sedište udruženja likovnih umetnika Srbije je takođe u ovom parku i nalazi se u Paviljonu Cvjeta Zuzorić. Tu se održavaju likovne izložbe, koncerti i druge manifestacije.
Preko Kralj kapije stepeništem se silazi do Rimskog bunara.








U srcu tvrđave nalaze se i Sahat kapija i kula sa velikim satom po kojem je dobila i ime. Idući dalje dolazi se do mesta sa kojeg se vidi ceo Beograd i njegove reke do Pobednika.


Ulazeći sve dublje među zidine ove tvrđave, dolazi se do Zindan Kapije, ispred koje je most. Njeni podrumi su nekada služili kao tamnica.








Tu su smeštene i dve crkve. Na brežuljku je Crkva Ružica,

a dole u samim zidinama je mala crkvica Sv Petke, koja po verovanjima ima isceljiteljsku moć.

Zidovi kapele su u vizantijskom stilu, a izvor vode je po verovanjima lekovit. 







Nezaobilazna je i Nebojšina kula, prilikom čije rekonstrukcije je pronađena i beogradska topolivnica.

Morate proći kroz Despotovu kapiju i popeti se na Dizdarevu kulu na kojoj je smeštena i opservatorija.

Niže, na kraju parka se nalazi i ZOO vrt. Osnovan je 1936.god, prostire se na površini od 6 ha, poseduje preko 2000 životinja i preko 200 životinjskih vrsta. U okviru njega se nalaze česme, fontane, skulpture u drvetu i fantastičan Bebi-zoo vrt.

Jedna od stvari koje morate videti je i Damad Ali-Pašino Turbe, koji predstavlja spomenik islamske ahitekture. 
U sklopu same tvrđave nalazi se restoran Kalemegdanska terasa, vaš savršen izbor za uživanje u spoju istorije i modernog duha. Za ljubitelje sporta tu su i košarkaški tereni KK Crvena Zvezda i KK Partizan, a mnogi će odmor potražiti i na teniskim terenima.
Za razgledanje dela ove tvrđave koristi se i Mini-voz čija je početna stanica kod fontane, i koji vas može odvesti do kapija ZOO-Vrta. 
Nastavljajući tradiciju naših predaka srpski vitezovi baš u ovom prirodnom okruženju svake godine organizuju međunarodni viteški turnir SVIBOR. Kalemegdan treba posetiti i za Dane Beograda u aprilu, kada je ovo mesto stecište mnogih koncerata i izložbi.
Tu u podnožju tvrđave, na ušću dveju reka, svakog leta se organizuje i Beogradski Beer Fest, jedan od najvećih muzičkih festivala u Evropi.

Нема коментара:

Постави коментар