среда, 1. мај 2013.

Trg srpskih ratnika

Volim Kraljevo...malo je reći.....za nekoga ko nije iz tog grada, veoma čudno....ali ja se upravo osećam kao da sam u tom gradu i celoj raškoj oblasti provela vekove.
Kad god bi posećivala mamine i bakine rođake, koji su iz jednog malog mesta kod Raške, uvek bi svratili i do ovog grada u kojem i dalje žive mamine tetke i njihovi potomci.....
Čak i dok sam studirala, cimerka mi je bila upravo iz Kraljeva, tako da sam sve veće praznike i dočeke novih godina upravo provodila u Kraljevu.
Grad na Ibru sa istorijom i tradicijom. 
I uvek sve nekako se vrti oko trga. Mene uvek iznova trg osvaja svojom specifičnošću i izgledom. 
Verovatno se neki pitaju zašto je specifičan ovaj trg? Zbog njegovog kružnog oblika. 


Za njegov današnji izgled zaslužan je Knez Miloš, koji je, prema predanju, nacrtao gradski trg u tepsiji. Otuda je on zaista kružnog oblika. 
1832. godine Laza Zuban je objavio plan trga i počela je njegova izgradnja. 
Trg danas predstavlja muzejsku vrednost grada.
Trg je u obliku kruga, oko njega je zelenilo napravljeno od krošnji drveća koje predstavljaju sastvani deo letnjih bašti okolnih kafića i restorana. 
Naime, dok šetate trgom, kao da ste na pozornici...imate osećaj kao da su baš se oči koje vire iz obližnjih kafića uprte baš na vas....iako to nema veze sa vezom, ali tako je....
Cela ta zona je pešačka i jako je lepo prošetati oko spomenika. 
Kraljevčani ga zovu Milutin, zbog spomenika u centralnom delu, koji se opet ne zove tako, ali...ostalo je i prenosi se sa generacije na generaciju.
Spomenik je podignut učesnicima oslobodilačkih ratova (1912-1918). 
Postavljen je 1932. godine, a predstavlja figuru vojnika sa zastavom.
Spomenik je stajao u centru grada do 1959. godine kada sklonjen u deo starog kraljevačkog groblja. Vraćen 1982. godine posle brojnih zahteva Kraljevčana.


Oko trga su uske uličice koje vas vode na najrazličitije strane grada. 
Ceo taj deo okružen je zgradama Muzeja, Galerije i Okružnog Suda. Tu su sada nikle i banke, kao razne prodavnice svega i svačega.
Trg je predstavljao mesto okupljanja mladih, koji ga u današnje vreme koriste samo kao polaznu tačku. Nekada je to bilo glavno šetalište ili korzo. 


Trg u sebi krije i burnu istoriju, mnoge mitinge, pozive na revoluciju, pa i neke crne stvari naše istorije....
Ali, vratimo se vedrijim danima na ovom lepom trgu.....



Prošle godine sam se našla u Kraljevu sasvim slučajno i neočekivano, kada se na trgu održavao Maturski ples. Verujte, nešto lepše ne možete zamisliti. Hiljade maturanata uz zvuke kadrila plešu oko spomenika, uz uzvike i podršku građana i posetioca koji stoje na obodima kružnog toka trga. Prelepo i za oči i za uši!
Sem ove, na trgu se održavaju još poneke manifestacije kao što je Pasuljijada (takmičenje u spremanju najboljeg pasulja), zatim odatle kreće takmičenje u Auto-moto trkama, pa onda razna takmičenja sokolskih društava i sl.



I kao što poznata poslovica glasi svi putevi vode u Rim, moglo bi se isto reći i da svi putevi i sva dešavanja vode ka gradskom trgu u Kraljevu.

Нема коментара:

Постави коментар